👧🏼’Ik heb Rendang gemaakt!’.
👦🏽 ‘Rendang? Wat is dat?’.
Die vraag krijg ik regelmatig. Rendang is héérlijk stoofvlees. Ik serveerde het deze keer met noedels en Japanse groenten.
Je moet er wat geduld voor hebben maar dan heb je ook wat. Rendang is namelijk stoofvlees wat ongeveer 6 tot 8 uur op moet staan.
Ik vries het altijd in, zo kun je in één keer veel maken en aan de smaak zal het niet liggen. Dan kun je bijvoorbeeld op zondag een grote pan vol maken en heb je er nog weken plezier van ;).
Hoe werkt het?
Snij het sjalotje, de gember, de knoflook. Snij als laatste de runderstooflappen in grove stukken.
Pak daarna je braadpan en zet die aan op middel hoog vuur. Doe hier de zonnebloemolie in. Als dit goed warm is voeg je hier de sjalot bij, als deze goed aangefruit zijn voeg je de knoflook, gember, laos, kurkuma, boemboe en sambal eraan toe. Roer dit goed door voor ongeveer 2 minuten.
Daarna doe je het vlees in de pan, roer dit net zolang totdat het rondom goed bruin is. Vervolgens voeg je het water, de kokosmelk en de andere kruiden eraan toe. Voeg naar smaak zout en peper toe.
Zodra je vlees zachtjes kookt zet je het vuur op zijn laagste en laat je dit met de deksel zo’n 6 tot 8 uur koken. Als je het vlees uit elkaar kunt halen is het goed. Ik doe dit altijd met een garde.
Als je merkt dat het vlees bijna klaar is haal ik de deksel eraf zodat het even de tijd heeft om goed in te koken. Nadat het klaar (en goed afgekoeld) is stop ik het in diepvries zakjes voor ongeveer 200 gram per zakje. Hier kan je met zijn 2e van eten, dus 100 gram per persoon. Ik vries alleen het vlees in en dus niet de noedels en de groentes.
Mocht je het direct op willen eten. Kook dan ondertussen de Noedels in een pan met ruim kokend water. Nadat je de Noedels heb afgegoten deed ik er nog een eetlepel ketjap Manis doorheen. Pak een koekenpan en doe hier 1 eetlepel zonnebloem olie in en bak de Japanse groenten beetgaar.
Eet smakelijk!


Rendang
Materials
Rendang
- 1400 gram rib runderlap
- 500 ml kokosmelk
- 1 liter water
- 2 tl gember
- 1,5 el knoflook
- 1 tl kurkuma
- 1,5 tl laos
- 2 tl Sambal
- 2 stuks sereh
- 3 sjalotten
- 2 el ketjap manis
- 200 gram Boemboe speciaal toko
- 2 stuks steranijs
- zout en peper
- 4 eetlepels zonnebloemolie
Overige ingredienten
- 400 gram japanse groenten Albert Heijn
- 160 gram Noedels
- 1 eetlepel Ketjap Manis
Instructies
- Snij de knoflook, gember en sjalotje in kleine stukjes
- Snij vervolgens de runderlappen in grove stukken
- Verhit de braadpan met de zonnebloemolie om middelhoog vuur
- Voeg de knoflook, gember en sjalotje, kurkuma, laos en boemboe eraan toe.
- Als dit goed warm is voeg je de runderlappen eraan toe totdat ze rondom goed bruin zijn
- Daarna voeg je het water, kokosmelk en de overige kruiden eraan toe.
- Nadat dit zachtjes kookt zet je het vuur laag en laat je dit 6 tot 8 uur koken. Blijf het wel regelmatig roeren.
- Als je het vlees uit elkaar kunt halen is het klaar, laat het dan nog even koken zonder deksel zodat het goed in kookt.
- Zet een pan op met ruim kokend water, doe hier de noedels in.
- Pak een andere koekenpan met 1 eetlepel zonnebloem olie en bak hierin de groenten beetgaar
- Eet smakelijk!